Volgende bijeenkomst:
×

Opmerking

Google Geocoding API error: The request was denied.

CONO Kaasmakers

De lekkerste kaas maken we samen


CONO Kaasmakers en Beemster kaas

CONO Kaasmakers is een coöperatie van 475 aangesloten melkveehouders. De coöperatie werd in 1901 opgericht en is sinds 2001 hofleverancier.  CONO Kaasmakers is gevestigd in de Beemsterpolder, welke sinds 1999 prijkt op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Jaarlijks leveren de veehouders 320 miljoen liter melk, waar de kaasmakerij ongeveer 30.000 ton kaas van maakt. Bij CONO Kaasmakers werken 170 mensen. 

Er worden verschillende merken kaas gemaakt, waaronder Beemster kaas. Bij Beemster kaas ligt de focus op het maken van de lekkerste premium kaas van Nederland. Een kaas die smaakvol en smeuïg is, en van de allerbeste kwaliteit.

Kaas maken

Kaas maken is een vak apart. De kaasmakers bereiden de kazen met veel zorg en volgens traditionele receptuur. Zo roeren wij de wrongel met de hand in open draineerbakken. Het is een speciale techniek die alleen de kaasmeester beheerst. We kiezen bewust voor deze oude, traditionele en deels handmatige methode. Het tempo en de bewegingen van het roeren met de hand zorgen mede voor die heerlijke, unieke smaak en smeuigheid van Beemster. Het kost meer tijd, maar het levert wel de lekkerste kaas op. De kazen laten we op natuurlijke wijze op houten planken rijpen, van vier weken tot ruim twee jaar. Deze traditionele werkwijze zorgt voor een unieke smaak en smeuigheid van de Beemsterkaas. Het is dan ook niet voor niks dat we ieder jaar prijzen winnen bij grote nationale en internationale kaaswedstrijden, zoals bij de Super Taste Awards en de World Taste Awards.

Groenste kaasmakerij

CONO Kaasmakers is toonaangevend in duurzaamheid. De coöperatie introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten laten grazen in plaats van het hele jaar in de stal. Beemster kaas wordt nu gemaakt van 100% weidemelk uit Noord Holland. Vanaf 2008 volgen de veehouders een duurzaamheidsprogramma genaamd Caring Dairy. Dit duurzaamheids-programma is gericht op het verduurzamen van de hele keten van koe tot kaas.

Sinds november 2014 werkt CONO Kaasmakers vanuit een volledig nieuw gebouwde kaasmakerij. De nieuwe kaasmakerij is CO2 neutraal en wordt in de toekomst volledig klimaatneutraal. In mei 2015 heeft de nieuwe kaasmakerij “het beste gebouw van het jaar” prijs gewonnen, in de categorie “Identiteit & Icoonwaarde”. Deze prijs wordt uitgereikt door de Bond Nederlandse Architecten. CONO Kaasmakers heeft de ambitie de groenste kaasmakerij van de wereld zijn.

Op de kaart