Volgende bijeenkomst:

Gepubliceerd op 20 maart 2018 in Blog

Themabijeenkomst Leiderschap is Topsport op de KNVB Campus

Themabijeenkomst Leiderschap is Topsport op de KNVB Campus

De bijeenkomst van 12 maart vond plaats bij de KNVB Campus in Zeist. Na een rit door de prachtige Utrechtse Heuvelrug stap je uit op een gigantisch terrein. Een terrein dat sport, ontspanning, gastvrijheid en bedrijfsleven combineert in een rustige omgeving die ruikt naar heerlijk bos en waar de vogels fluiten.

Na het ontvangst door René Sloots, namens het bestuur van de AF&BM, start een zeer herkenbare stem: Evert ten Napel. De stem van jarenlange sportverslaggeving, maar voor veel aanwezigen ook de stem van FIFA games!

De Warming Up door Dirk Hundersmarck

Dirk Hundersmarck heet ons welkom op de KNVB Campus. Hij is coördinator van de campus. Dit is een plek vol historie: het heilige gras en 50 jaar geschiedenis in het opleiden en ontwikkelen van voetballers en scheidsrechters. De KNVB Campus nieuwe stijl is voor iedereen: profs & amateurs, topsport & bedrijfsleven. Er is zelfs een team hotel! En hier komt ons vak om de hoek: voor het hotel en de horeca op de campus heeft de KNVB de expertise van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum (de buurman) ingeschakeld. Alles is doordrenkt van voetbalbeleving: vergaderzalen in de kleedkamer of in de skybox en een break op het trapveldje.

De eerste aanval door Wim Kieft

De toon wordt gelijk gezet: Wim denkt dat Oranje niet graag op de KNVB Campus wil trainen, het is hier een besloten omgeving en daardoor te saai. Is het een bewuste keuze van Koeman (als trainer van het Nederlands Elftal) om een nieuw begin met zijn elftal te maken op de nieuwe campus in plaats van het vertrouwde Huis ter Duin? Wim vindt Koeman niet een collega die voorop loopt als leider maar wel één die leiderschap uitstraalt. Wim geeft toe, hij kan zelf niet zo goed tegen leiderschap, maar voor sommige trainers had hij wel respect door de persoonlijkheid van de trainer. Op dit moment is Wim in dienst van Ziggo en onderdeel van een talkshow. Een vraaggesprek leiden is ook leiderschap: e moet leiding houden zodat niet iedereen in het gesprek alle kanten op vliegt.

Wim vertelt over hoe hij verslaafd is geraakt aan drank&drugs. Deze verslaving heeft zijn leven ontwricht en hij is beland in de verslavingszorg en afkickklinieken. Hij verteld hierover: “Als je maar wanhopig genoeg bent dan doe je alles wat een ander zegt. Je geeft je over! Je laten leiden gaat weer lastiger worden als het beter met je gaat en je weer eigenwijs wordt”. Toch bezoekt Wim nog zijn meetings. Het is een programma van hoop met beloning in medailles voor de periode dat iemand clean is. Wim zit nu 5 jaar in het programma en is 3,5 jaar clean. Dat betekent dat er ook terugvallen zijn geweest. Op dat moment is het een persoonlijk drama, maar achteraf is het niet erg en is het de weg naar herstel. Het is een weg van vallen en opstaan.

Terug naar het voetbal en leiderschap! Wim verteld dat er vroeger bij AJAX trainers waren die schreeuwden en spelers klein hielden. In 1982 kwamen oude grote spelers terug zoals Johan Cruijff, die hadden schreeuwen niet nodig voor hun autoriteit. Zij gaven juist leiding door spelers te helpen. Dat ging veel natuurlijker en beschaafder. Het is niet vanzelfsprekend dat een goede voetballer ook een goede leider is. Echte talenten die worden geboren, anderen kun je wel opleiden maar worden nooit zo goed als talenten.

De nieuwe generatie behoeft net als in het bedrijfsleven ook in de sport een andere aanpak en sturing. Jonge spelers zijn minder makkelijker te corrigeren. Leeftijd dwingt nu niks meer af, er wordt gestuurd op niveau en niet op leeftijd. Voor jonge spelers is het wel lastig om een natuurlijke leider te zijn. Om een betere leider te worden stelt Wim dat je moet kijken naar goede voorbeelden, en daarvan leren. Wim gelooft in natuurlijk leiderschap.

Op de bank met Jacco Rozenberg (chef KNVB)

Jacco is altijd kok geweest en is twee jaar geleden gestart bij de KNVB. De renovatie van de campus moest nog vorm krijgen en hij heeft samen met een team gewerkt aan een foodconcept voor alle verschillende bezoekers van de campus. Het concept kent drie componenten:

  • Onderhoud (groen)
  • Energie (oranje)
  • Opbouw & Herstel (blauw)

De kleuren komen terug op de buffetten, en per gast wordt de opbouw van het buffet aangepast met een onzichtbare manipulatie. Een grotere maat yoghurtbakje zorgt ervoor dat sporters meer eiwit opscheppen en een kleinere maat bord zorgt dat er minder brood op past. De volgorde wordt ook aangepast: voor de leeuwinnen start het buffet met de koolhydraten, en voor de leeuwen juist met groenten. Een vorm van onzichtbaar leiderschap! De KNVB is erg blij met Jacco zijn expertise want spelers moeten leren eten en dan moet het natuurlijk vooral lekker zijn. Berekeningen wijzen uit dat topsporters meerdere malen per dag eiwitten moeten eten, dus veel eiwitrijke tussendoortjes zoals het sportenbroodje van Bart Houben!

De rust met Bart Houben

Bart was eigenlijk helemaal niet van plan om in het familiebedrijf, de bakkerij, te gaan werken. Maar tijdens zijn carrière kwam hij in Amsterdam en nam hij de Brabantse worstenbroodjes mee. En dat was een gat in de markt! Bart heeft een helder concept; alleen maar worstenbroodjes. Hij werkt hieraan met bakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. En de slogan luidt: Worstenbroodjes “altijd genieten”! Inmiddels bestaat het assortiment uit verschillende worstenbroodjes; grote, kleine, vegetarisch, met truffel, halal en het sportenbroodje met extra eiwit. Het is altijd lekker. En voor sportkantines een gezondere optie dan het huidige assortiment. En natuurlijk mogen we dit broodje proeven tijdens de rust!

De tweede helft met Bas Nijhuis

Evert introduceert Bas als de beste scheidsrechter van Nederland. En AF&BM beantwoordt dat met applaus. Op het veld krijgt Bas niet zo’n warme ontvangst. De emoties lopen vaak hoog op op de supporterstribune en op social media. Maar passie is de drijfveer om deze scheldpartijen het spel niet te laten bederven. Bas Nijhuis heeft ook een bakkerij! En er zijn veel parallellen tussen een wedstrijd managen en een bedrijf runnen.

Scheidsrechters delen bij de KNVB veel ervaringen. De beelden worden met elkaar teruggekeken zo kun je van elkaar leren: durf fouten te delen, alleen dan word je sterker! Italiaan Collina wordt als beste scheidsrechter aller tijden bestempeld. Hij straalt veel gezag uit. Fitheid, kennis, vertrouwen en scherpte; dat zorgt voor een goede scheids. Bas Nijhuis fluit anders vinden spelers, hij grijpt minder snel in. Je moet bij jezelf blijven en niet acteren, anders is het niet geloofwaardig.

Bas mocht zijn eigen team samenstellen. Dan moet je eerst jezelf goed kennen om mensen om je heen te zoeken die een aanvulling zijn. In een team moet je elkaar volledig vertrouwen op elkaars oordeel. De communicatie in het team is direct, eerlijk, duidelijk en met respect. In de sport kun je niet de volgende wedstrijd nog ergens op terugkomen, alles moet direct worden uitgesproken. En als scheidsrechter ben je eindverantwoordelijk en steun je je team. Elkaar afvallen doe je niet, zeker niet voor de media.

Voor elke wedstrijd is een veiligheidsoverleg, keer op keer weer hetzelfde. Deze herhaling is saai maar ook belangrijk want in crisis is er weinig tijd om te overleggen en spelen de emoties vaak een grote rol. Verwacht het onverwachte!

In de sport moet je net als in het bedrijfsleven blijven innoveren. Je moet omgaan met een nieuwe generatie en met ontwikkelingen in de media. Je kunt dit ook positief inzetten door goede contacten. Dat is de beste PR! Met humor en complimenten kom je een heel eind. Want je kan het niet alleen…

Tot slot de vier B’s van Bart:

  • Beslissingen
  • Betrouwbaar
  • Bevlogen
  • Beleven

De derde helft

Na deze sportieve middag zijn we toe aan een stevig pastabuffet en een dorstlessend 0.0 biertje. Ondanks dat wij geen topsporters zijn waren we vandaag de juiste selectie voor de KNVB Campus!

Deel dit