Volgende bijeenkomst:

Gepubliceerd op 08 mei 2019 in Blog

F&B in de circulaire economie: de cirkel moet rond

Tegenwoordig val je als hospitality-onderneming met duurzaamheid alleen niet meer op. Het nieuwe ideaal is circulariteit. Een gesloten keten, het liefst zo kort mogelijk, zonder enige vorm van verspilling. Circulariteit is geen duurzaamheid 2.0, maar een nieuwe manier van ondernemen met bijbehorende uitdagingen. Het resultaat is een wereld waar we nog generaties lang van kunnen genieten.

Tekst: Frank Lindner (Food Inspiration)

Natuurlijk is circulariteit veel lastiger te bewerkstelligen dan het traditionele lineaire denken. Het is niet eenvoudig om je hele hotel- en F&B-exploitatie 100% circulair te krijgen. In mijn ogen zijn er twee kerntaken wanneer je circulariteit nastreeft: 1) maak het klein, of knip het op, en 2) zoek de samenwerking op. Circulariteit heeft daarbij alles te maken met het anders kunnen denken over en kunnen zien van producten en stromen. Tijdens de themabijeenkomst Circulaire Economie 2.0 van de AF&BM bij BlueCity in Rotterdam in mei kwamen een kleine honderd F&B-professionals samen om van diverse sprekers te horen wat de laatste stand van zaken is rondom dit onderwerp.

Bemesten met ontlasting van je gasten
Want hoe concretiseer je de operatie volgens de principes van de circulaire economie in een hotelbedrijf, en dan natuurlijk vooral op het gebied van food & beverage? Hoe begin je? Met welke organisaties heb of krijg je van doen en waar en hoe kun je elkaar versterken door samen te werken. Wat haal je eruit voor je bedrijf maar ook voor je gasten? Diverse sprekers zoals Dick Rensen van het platform voor circulaire startups BlueCity, Cleo Zumpolle van de app tegen voedselverspiling Too Good to Go en Sander Peltenburg van insectenproducent De Krekerij lieten aan de hand van hun dagelijkse praktijk zien wat zij aan circulariteit doen. Naast deze cases vertelde Sonny Duijn, sectoreconoom Retail en Leisure bij ABN Amro over hoe je als ondernemer je bedrijfsvoering circulair kunt maken. Zelf gaf ik de aanwezigen inspiratie aan de hand van diverse internationale circulaire voorbeelden, zoals een hostel in Patagonië dat de groententuin bewatert en bemest met bewerkte urine en uitwerpselen van hun gasten en personeel. Doel van de bijeenkomst in Rotterdam was om de deelnemers te inspireren, maar ook om ze een aantal quick wins voor hun eigen organisatie mee te geven.

Het enige bedrijfsmodel voor de toekomst
Vorig jaar stond circulariteit in de hospitality ook al op de agenda bij de AF&BM. Als moderator van de thema-middag was ik wel benieuwd wie er uit de zaal in het afgelopen jaar iets aan circulariteit in het bedrijf had gedaan. Van de kleine honderd aanwezigen gingen er een paar handen omhoog. Teken dat het thema nog altijd actueel is, de kennis wellicht nog niet overal voorhanden, en dat de tijd gaat dringen dat F&B-professionals ermee aan de slag gaan. Uit de presentatie van Sonny Duijn kwam duidelijk naar voren dat slechts één bedrijfsmodel echt toekomstbestendig is, en dat laat zich makkelijk raden: het circulaire bedrijfsmodel.

Krekelballetjes, fruitschorten en anti-foodwaste apps
Wat zijn de zaken die we samen moeten tackelen terwijl we de wereld zien veranderen? Het negatieve rondom de grote wereldproblemen proberen om te draaien en ze te zien als iets positiefs. Om die problemen op te lossen is de rol van ondernemers en professionals volgens de experts deze middag belangrijker dan die van overheden en instanties. Daarbij kunnen ondernemers zich laten leiden door de hogere bewustwording onder consumenten. Als ondernemers hun transparantie weten te vergroten en kunnen aantonen dat ze food en social waste tegengaan, dan creëert dit waarde. Daarbij moeten we bewust samenwerkingen met elkaar aangaan. Helaas kosten veranderingen tijd. Sander Peltenburg van De Krekerij nam het eten van insecten als voorbeeld. Mensen houden van het geluid van krekels als ze op vakantie zijn in Frankrijk of Italië, maar ze eten? Dat doen ze nog niet. In de pauze smaken Sander’s krekelburger en de krekelcini (een arancini balletje met krekels) echt fantastisch. Niemand zal doorhebben dat hij of zij onbewust meewerkt aan de proteïne-flip.

Circulair ondernemen vergt creativiteit en anders kunnen denken. Tijdens de rondleiding door BlueCity maakten we kennis met de startup Fruitleather. Ze maken van afgekeurde partijen mango's producten van ‘leer’, zoals schorten en schoenen. De stevige groei die de anti-food waste app Too Good to Go doormaakt laat duidelijk zien dat het momentum voor circulariteit en bewustwording duidelijk daar is. Maandelijks komen er in de acht Europese landen waar de app actief is zo’n 1 miljoen nieuwe gebruikers bij.

Zoals gezegd circulair ondernemen is lastig en staat in de hotellerie nog in de kinderschoenen. Maar met alle milieu- en foodgerelateerde problemen, en daarbij het veranderende consumentengedrag, is het echt hoog tijd om de cirkel helemaal rond te gaan maken. 

Deel dit