Volgende bijeenkomst:

Gepubliceerd op 26 juni 2018 in Blog

Leeuwarden: het vergeten geheim

AF&BM Social Event 2018
Leeuwarden: het vergeten geheim

Van Fryske sûkerbôle tot oud-Friesche Beerenburger en van de bajes als hip horecaconcept tot ‘sky dining’. Aan f&b geen gebrek in Leeuwarden! De perfecte bestemming dus voor het jaarlijkse Social Event, dat afgelopen weekend met tachtig AF&BM’ers plaatsvond. Laat je in deze terugblik nog één keer onderdompelen in de Friese gastvrijheid...


Tekst: Iris Kranenburg (Entree Magazine)
foto’s: Cynthia van Dijke

Het is vrijdagavond 18.00 uur. Er wordt volop geborreld in het grand café van Post-Plaza Hotel & Grand Café. Het bedrijf is sinds de grote restyling in 2015/2016, die werd gerealiseerd door Gerben van der Molen van Stars Design, een ware hotspot. Niet voor niets werd het genomineerd voor Best Restyling 2016, onderdeel van de Entree Awards. Directeur Herman Schreuder ontvangt ons dan ook met veel trots. Tijdens een rondleiding vertelt hij dat het bestaande hotelgedeelte door middel van een glazen doorloop is verbonden met het oude postkantoor. Hierdoor ging het hotel van 40 naar 82 kamers. Ook opende in het nieuwe gedeelte een grand café. Het hoge plafond, de oude houten balken en originele pilaren zorgen voor een industriële look met oog voor het verleden. Het opvallende kleurgebruik, de imposante bar en verlichtingselementen geven het geheel juist een  moderne touch. Kortom: een fantastische plek om het jaarlijkse Social Event van de AF&BM af te trappen!

Barcelona vs. Leeuwarden
Onder het genot van het heerlijke Italiaanse aperitief Aperol Spritz met Aperol van leverancier A Brand New Day, prosecco, tonic, ijs en sinaasappel worden we welkom geheten door AF&BM-voorzitter René Giel. Natuurlijk blikt hij even terug op afgelopen jaar, waaronder op het vorige Social Event in het zonnige Barcelona. Al snel vragen we ons af: Leeuwarden versus Barcelona, kan dat? Ja dat kan! En dat zullen René Sloots, Eric Andersen en Vasfi Isitan, bestuursleden van de AF&BM en de organisatoren van dit Social Event, de komende dagen gaan laten zien. Op culinair vlak is het in elk geval meteen raak. Schalen fruits de mer sieren de borreltafels en een parade aan lekkernijen passeren de revue. De vynil-dj weet al snel daarna wat dansmoves te ontlokken, gevolgd door een polonaise op de tonen van Una Paloma Blanca. Natúúrlijk alles vergezeld met een koud Heineken-biertje of frisse gin-tonic. Cheers! 0.30 uur…de nacht valt in de Friese hoofdstad.


Fryske sûkerbôle en kruidenbitters
Al vroeg in de ochtend maken we ons op voor de tweede dag van het Social Event, die uiteraard begint met een verse Fryske sûkerbôle (Fries suikerbrood) als ontbijt. Verzamelen doen we voor het hotel. En wat blijkt? De lichtblauwe rugtas die op iedere hotelkamer ligt (gevuld met onder andere dranken van Hero, Spa en 2Food en candybars van 2Food) siert de rug van menig AF&BM’er J. Laten we beginnen met het meest indrukwekkende gedeelte van de ochtend: de rondleiding door Blokhuispoort, de plek waar vroeger gedetineerden een deel van hun straf uitzaten. Inmiddels is het een levendig cultureel centrum met restaurant Proefverlof (geopend in augustus 2017), het Alibi Hostel (genomineerd als Best Hotel Concept 2017, onderdeel van de Entree Awards), café De Bak, kleine creatieve winkeltjes en een gloednieuwe en moderne bibliotheek (‘De mooiste bibliotheek van Nederland’, aldus de gids). Zeer welkom tijdens deze tour is trouwens de koffie van de coffee-truck van Smit & Dorlas, die voor deze gelegenheid prominent is neergezet op het centrale plein van Blokhuispoort. We vervolgen de ochtend met een rondleiding door de historische binnenstad van Leeuwarden, een vaartocht door de pittoreske grachtjes en een proeverij in het museum annex proeflokaal van de familie Boomsma. 130 jaar geleden produceerde dit zelfstandige familiebedrijf, waar inmiddels de vijfde generatie aan het roer staat, de eerste fles Beerenburger en het is nog altijd succesvol actief op de markt van whisky, wodka, rum, jenevers en kruidenbitters. Proeven doen we hier trouwens niet alleen van de dranken, ook staan er op iedere tafel drie bijpassende kazen van Beemster (o.a. de frisse en romige graskaas die maar vier weken per jaar verkrijgbaar is en de smaakvolle oude kaas XO). De ochtend is al met al een mooie aanloop naar de driegangenlunch in Eet- en Drinklokaal Proefverlof in Blokhuispoort.

We love Leeuwarden
We leren de stad steeds beter kennen. Sterker nog, we beginnen er zelfs een beetje van te houden! Dat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is, begrijpen we meer en meer. Dat gevoel wordt ’s avonds nog meer versterkt, als we eten in restaurant Élevé. Het restaurant is sinds 2013 trotse bezitter van een Michelinster en is te vinden op de elfde etage van het WTC Hotel Leeuwarden van WestCord Hotels. We genieten dan ook van het fenomenale uitzicht over de gemoedelijke Friese hoofdstad, maar vooral van het uitmuntende viergangenmenu van chef Gilbert van der Heide en de service onder leiding van maître Afif Boughammoura. Het mineraalwater van Bru en wijnen uit het assortiment van Vinites maken de gastronomische beleving compleet.

Oant sjen!
De laatste dag breekt aan. Vooruit, nog één keer die overheerlijke zoete en knapperige Fryske sûkerbôle, al worden we bij het uitchecken door René, Nadine, Maurice, Natalia, Vasfi, Eric en René ook nog verrast met een pak Fryske krúdkoeke. Waarvoor dank! Een ding is duidelijk: Leeuwarden has it all, oant sjen!

Deel dit