Volgende bijeenkomst:

Gepubliceerd op 30 mei 2017 in Blog

Food Masterclasses in ZiN Inspiratielab

De bijeenkomst van 15 mei vond plaats in het ZiN Inspiratielab van Sligro, pal naast het hoofdkantoor te Veghel. Een Inspiratielab om al je zintuigen te prikkelen, dat klinkt goed! Als ondernemer met een creatief DNA vind ik overal inspiratie. Doordat ik de wereld over reis kom ik overal mensen en plekken tegen die mij inspireren. Maar vooral op de momenten dat ik niet op reis ben merk ik dat ik deze inspiratie nodig heb, het voedt mij en werkt misschien ook wel een tikkeltje verslavend. Toen ik van AF&BM een uitnodiging kreeg om eens te komen kijken bij de meeting van de AF&BM in het ZiN Inspiratielab was ik meteen geprikkeld. 

ZiN Inspiratielab

Het ZiN Inspiratielab is een initiatief van Sligro en al vanaf het moment dat je binnenkomt staan alle zintuigen op scherp. Hoewel ik gecharmeerd ben van ambachtelijk gastheerschap werd ik toch uiterst vriendelijk door een digitale dame aan de balie welkom geheten en daardoor positief verrast. De verschillende ruimtes zijn zo ingericht dat alle zintuigen flink aan de slag moeten en voor je het weet sta je te voelen, te ruiken en te proeven. Na een korte introductie van Sligro verdelen we ons in groepjes, de hele dag zit tjokvol workshops dus we moeten snel aan de slag! 

Oesters slurpen!

We beginnen meteen goed met een oester proeverij. In de 180 graden bioscoop, waar de beelden levensecht om je heen worden getoond, zitten we te staren naar een film over het proces van het kweken van een oester. Ik slurp er heel wat weg in een jaar en geniet van de complexe en intense smaken van een oester, maar als je dan ziet hoe lang een oester onderweg is voordat hij zo mijn mond in glijdt, geeft het toch weer een extra dimensie. Daarna is het uiteraard tijd om te proeven. In verschillende combinaties proeven we de zilte gasten en hoewel ik meestal voor de meest pure vorm ga, geniet ik van de combinaties die de chef heeft bedacht. 

Stook dat vuur maar op!

Er is weinig tijd om over de oesters te bomen want Jord Althuizen heeft het vuur al dik opgestookt en we gaan BBQ-EN! Jord neemt ons op zijn wel bekende enthousiaste smakelijke manier mee in de wereld van roken en bakken op vuur! We zitten op het outdoor cooking plein waar een batterij aan indrukwekkende apparatuur staat! Je krijgt spontaan zin om grote stukken vlees in een lekkere smeuïge rub te zetten en te gaan braden. Gelukkig heeft Jord voor ons verschillende gerechten bereid en voor ik het weet is de oester al weer uit mijn gedachten verdwenen en denk ik alleen nog maar aan sappig vlees! We bespreken de grootste uitdagingen bij het integreren van een BBQ in je bedrijfsconcept en de toekomst en technieken van het ambachtelijk BBQ-EN. 

Pittige Chef

Alsof het nog niet genoeg is gaan we snel door naar een hele mooie sterrenchef, Soenil Bahadoer. Deze gepassioneerde chef die we kennen van zijn zaak De Lindehof in Nuenen heeft een twinkeling in z’n ogen waardoor hij je meteen betovert. Door zijn multiculturele achtergrond heeft hij een hele eigen stijl van koken die nieuwsgierig maakt zodra hij hier over begint. Zijn stijl is met niemand anders te vergelijken en de kruiden en smaken vliegen ons om de oren. Ik neem me voor snel een hapje te gaan eten bij de Lindehof, want van die verhalen krijg ik mega honger! We krijgen een heel smaakvol kruidig gerecht waar ik letterlijk mijn vingers bij aflik. Los van de technieken en kruiden, praten we met deze chef over hoe het is om zijn niveau te mogen en kunnen koken, over de druk, de uitdagingen en de mooie elementen van het vak. 

Biertje?

Er staat nog één masterclass op de agenda, bier pairing. Steeds vaker zie je naast wijn ook combinaties met bier of thee in restaurants op de kaart! Vandaag kijken we samen met biersommelier Fiona de Lange naar drie verschillende bieren, geserveerd bij hetzelfde gerecht en wat dit met de smaak en mondgevoel kan doen.  Zij heeft drie bieren naast een gerecht gezet en we proeven en slurpen de verschillen. Step by step ontdekken we de verschillende lagen in smaak die zich laten zien. Leuk om te ontdekken hoe blondbier de pittigheid van een gerecht totaal anders naar voren laat komen vergeleken met donkerbier. We proeven totdat onze drie glazen leeg zijn en alle vragen zijn gesteld. 

Biertje deel 2

Zoals ik al eerder had vernomen eindigt een dagje AF&BM nooit zonder goede borrel en ook deze keer was dit gelukkig het geval. Onder het genot van een drankje delen we ervaringen over de dag maar vooral even een moment om elkaar beter te leren kennen en met elkaar te delen wat je zoal bezighoudt. Dit doen we in de heuse bar in het inspiratielab. Hier kun je trainingen en masterclasses volgen, maar uit eigen ervaring kan ik nu zeggen, ook een gezellige borrel kan daar heel goed!

Kiona Malinka, Crusio 

 

Deel dit