Volgende bijeenkomst:

Gepubliceerd op 02 november 2017 in Blog

F&B Conceptontwikkeling & Design

AF&BM-bijeenkomst op grote hoogte

Ooit was Amsterdam-Noord het afvoerputje van de stad. Dat dat inmiddels verleden tijd is, bleek tijdens de laatste AF&BM-bijeenkomst over design en conceptontwikkeling in de prestigieuze A’DAM Toren. Leuk detail: nog nooit waren er zo veel aanmeldingen als voor deze dag!

Tekst: Iris Kranenburg (Entree Magazine)

Waren het vroeger vooral mensen uit Amsterdam-Noord die op weg waren naar ‘de stad’, nu geldt de drukte beide kanten op. Sterker nog, op de pont vanaf het Centraal Station in Amsterdam is het tegenwoordig dringen geblazen. Naar Noord ga je tegenwoordig namelijk ook om te wonen en werken. En om uit te gaan. Ga maar na: met moderne zaken zoals Café Modern, EYE, Hangar, de IJ-Kantine, stadsstrand Pllek, de Tolhuistuin en de restaurants il Pecorino, Hotel de Goudfazant, Loetje en Stork lijkt de horeca er te exploderen.

Hang out voor liefhebbers

En dan is er natuurlijk de nieuwe A’DAM Toren, de voormalige Shelltoren aan het IJ die voor tientallen miljoenen euro’s is verbouwd tot een veelzijdige hotspot. Onder andere het ronddraaiende restaurant Moon, burger heaven The Butcher, club Shelter, panoramabar Ma’dam en hotel Sir Adam, maken van deze plek een heuse hang out voor liefhebbers. Sir Adam is bovendien een van de genomineerden van de Entree Awards 2017 (categorie Best Hotel Design), evenals Shelter (Best Club), terwijl Moon vorig jaar een nominatie in handen had (categorie Best Restaurant Design).

Inspirerende dag

Dat juist hier onlangs de AF&BM-bijeenkomst over design en conceptontwikkeling plaatsvindt, is dus niet zo gek. Het thema spreekt met meer dan honderd aanwezigen (!) duidelijk aan bij de leden en partners van de AF&BM. Via de trap in The Butcher komen we uit in de lobby van het prachtige vormgegeven hotel Sir Adam. Nog een etage hoger vindt de aftrap plaats van wat een zeer inspirerende dag zal gaan worden. Alleen het uitzicht over het Centraal Station van Amsterdam vanaf hier belooft al veel goeds!

Van The Duchess tot The Hoxton

AF&BM-voorzitter René Giel heet op enthousiaste toon iedereen van harte welkom. De eerste spreker Rob Bongers, oprichter van HorecaDevelopment en jurylid van de Entree Awards, trapt af. Zijn cv met horecazaken waaraan hij een grote bijdrage leverde is met projecten zoals Mr Porter, The Duchess, Izakaya, The Grand, alle f&b-outlets van de A’DAM Toren, The Hoxton, Stadsfeestzaal Antwerpen en het toekomstige Soho House in Amsterdam behoorlijk indrukwekkend. Een van de kerntaken van zijn bedrijf is conceptontwikkeling en het ontwerpen en inrichten van bars en keukens. “Bij het ontwerpen van een bar en keuken houden we rekening met routing, indeling, efficiëntie, installaties en het juiste (bar)systeem. Pas als dit allemaal duidelijk is, maken we een designbrief en kijken we met wie ondernemers het beste kunnen samenwerken.”

Post-Plaza in Leeuwarden

En dat is het moment dat Gerben van der Molen, een van de andere sprekers, in actie moet komen. De interieurarchitect is eigenaar van Stars Design. Daarmee is hij medeverantwoordelijk voor onder andere de veelgeprezen restyling van hotel Post-Plaza in Leeuwarden, die werd genomineerd voor Best Hotel Restyling bij de Entree Awards 2016, en het design van Burger King op Schiphol (“Fastfood is misschien wel de meest professionele tak van de horeca”) en de Hoge Hotelschool Maastricht. Tijdens zijn presentatie hamert hij op de functionaliteit van een interieur. “Iets kan nog zo mooi zijn, maar als het niet werkt is het verkeerd.”

Imagineering

Spreker Geoff Marée, docent van NHTV Breda, begeeft zich juist tussen de werkvelden van Bongers en Van der Molen. Hij weet met zijn presentatie over de kracht van imagineering (een samenvoegsel van imagination en engineering) de aanwezigen te boeien. Het creëren van betekenisvolle belevingen waardoor je mensen écht raakt staat hierbij centraal.

Instagrammable interieurs

De drie sprekers geven een hoop inspiratie mee. Die overigens goed van pas komt bij de workshop die volgt. In anderhalf uur tijd bedenken AF&BM-leden en -partners volwaardige f&b-concepten. Daarbij komen de op maat gemaakte schetsen en fotomateriaal uit o.a. Misset Horeca en Entree Magazine goed van pas. De tips van de drie sprekers en Joris Hillebrandt van partner Lensen Projectinrichters zorgen voor de finishing touch. Het resultaat mag er wezen: we gaan van Instagrammable interieurs naar haantjes aan het spit en prachtige terrassen aan het water.

A’DAM&Co

Wie naar buiten kijkt, ziet ondertussen de avond vallen over de hoofdstad. Het is een prachtig uitzicht vanaf de A’DAM Toren. Nog mooier wordt het uitzicht vanaf de achttiende etage, waar de afsluitende borrel met culinaire happen plaatsvindt in de ronde bar van A’DAM&Co.

The end of good enough

Dan nog een mooi slot in het kader van het thema van deze bijeenkomst. Hoe belangrijk design is verwoordde Hans Steenbergen, trendwatcher en hoofdredacteur van Food Inspiration Magazine, de laatste Food Inspiration Days in Veghel erg goed: “De nieuwe entrepreneurs zijn op zoek naar het meest overtuigende design. Wie gemiddeld is, delft het onderspit. Het is the end of good enough.”

Fotocredits: Cynthia van Dijke

Nog even de presentaties van de sprekers bekijken? Klik hier!

Deel dit