Volgende bijeenkomst:

Gepubliceerd op 19 december 2018 in Blog

Druk, druk, druk

Druk, druk, druk

Burn-out. Het is een onderwerp waar we liever niet over praten. Toch houdt het onderwerp ons bezig, want de AF&BM-bijeenkomst over dit thema werd vorige week goed bezocht. Zo'n honderd AF&BM’ers vonden hun weg naar het prachtige Mariënhof in hartje Amersfoort. Onder leiding van Cindy de Koning gingen we deze middag dieper in op het beladen thema. 
 
Tekst: Iris Kranenburg (Entree Magazine) 
 
Moe, een zeurende hoofdpijn, duizeligheid...ach we hebben er allemaal weleens last van. Maar wat als de klachten blijven terugkomen en je écht niet meer verder kunt? Dan is het eigenlijk al te laat. Enrique Figee weet er alles van. “Ik bekleedde een topfunctie bij FrieslandCampina en het leven was fantastisch. Althans, zo leek het voor de mensen om mij heen. Op een gegeven moment sliep ik niet meer. Ik wilde echter niet falen en ging maar door. Ik werkte zeventig uur per week", vertelt hij tijdens zijn indrukwekkende verhaal.  De druk op werk en een gezin met drie jonge kinderen maakten van hem een hoopje ellende. “Als klap op de vuurpijl verloor ik in twee maanden tijd mijn hele vermogen op de effectenbeurs. Alles was weg. Ik kon uiteindelijk alleen nog maar huilen in een hoekje. Ik kon niks meer, ik was op. Je gunt je grootste vijand geen burn-out.” Inmiddels gaat het weer goed met Figee. Het harde bedrijfsleven heeft hij achter zich gelaten. Met zijn bedrijf FoodReflction helpt bij professionals uit de foodservice-branche om op een goede manier hun persoonlijke en zakelijke doelen te halen. Of hij een tip heeft? “Schrijf al je wensen op! Je zult zien dat je altijd iemand tegenkomt jou kan helpen met het realiseren ervan.”  
 
Kale plekken 
Een positief einde van een heftig verhaal. Het drukt ons in elk geval wel met de neus op de feiten: neem lichamelijke en geestelijke klachten altijd serieus en blijf er niet te lang mee rondlopen. Je kunt zo maar maanden uit de roulatie zijn! Goed, hoog tijd voor een korte pauze. En dat is ook precies wat we net geleerd hebben: neem op tijd rustmomenten. Dat is ook de boodschap van de tweede spreker vandaag: Simone Heijhoff, oprichter van coachings- en mindfulness bedrijf Youki. “De meeste mensen die een burn-out hebben, zien dat niet aankomen en gaan maar door. Ik deed hetzelfde. Op een gegeven moment bleef ik futloos, kreeg ik kale plekken, was ik wit en lag ik alleen maar in bed te huilen. Ik schaamde me en had niet meer de leiding over mijn eigen leven.” Heijhoff vond een manier om ermee om te gaan: mindfulness. “Veel mensen denken dat dit zweverig is. Het tegendeel is waar. Mindfulness is juist bedoeld om je bewust te worden van wat je voelt op dit moment en daarmee om te leren gaan.” Dat vráágt natuurlijk om een oefening. De zaal AF&BM’ers aan de mindfulness...wie had dat ooit gedacht? 
 
Millennials en burn-outs 
Dan is het tijd voor de derde spreker. De 26-jarige Yoy Bergs weet ons met haar verhaal absoluut te boeien. “Ik schreef een thesis, sportte zes keer per week, wierf ondertussen studenten voor een vereniging. Ik had het gevoel op een sneltrein te zitten waar ik niet had ingecheckt.” Met haar verhaal laat Bergs, die werkt op de Breda University of Applied Sciences, zien hoe het komt dat juist millennials zo veel last hebben van burn-outs. “Wij willen uitblinken in alle facetten van het leven en dat ook aan iedereen laten zien op social media. Inmiddels ben ik erachter dat dat niet hoeft. Ik laat mijn telefoon regelmatig thuis als ik op stap ben. Een echte verademing.” 
 
Het is, al met al, een enerverende bijeenkomst. Eentje die trouwens zeer goed verzorgd is door Maurice van Rossum, AF&BM-bestuurslid en locatiemanager van Mariënshof, heeft gezorgd voor allerlei gezonde snacks, dranken en heerlijke gerechten!

Deel dit